Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska to najczęściej leczo, gulasz, salami i papryka. Kuchnia węgierska jest bardzo smaczna ze względu na zawarte w niej wiele składników, które stosuje się w naszej kuchni. Najczęściej obiad w kuchni węgierskiej rozpoczynamy od dużej ilości przystawek. Są one bardzo sycące i obfite nawet potrafią zastąpić obiad. Węgrzy uwielbiają naleśniki we wszystkich rodzajach. Podawane są naleśniki wytrawne, które nadziewane są mięsem z dużą ilością papryki i śmietany. Ale są także naleśniki nadziewane białym serem z dużą ilością szczypioru i kopru. Bardzo lubiane są na Węgrzech smażone gęsie wątróbki. Kroi się na cienkie kawałki mięso i obtacza je się w bułce i jajku. Oczywiście nie mogą być zbytnio przypieczone muszą zachować swój kolor. Podawany jest ryz i pieczone pomidory. Wątróbka jeśli będzie dobrze przyrządzona powinna się rozpływać w ustach i być bardzo smaczna. Zupy węgierskie należą do bardzo sycących i możemy podzielić ich na bardziej zawiesiste i ciężkie. Ale tez mogą być na bazie rosołu bardziej lekkie.

Comments are closed.

Wsparcie